Ayurveda Tanıtım
May 26, 2018

Ayurveda'ya göre su nasıl içilmelidir?

Hepimizin bildiği gibi su olmadan yaşamın sürmesi mümkün değildir. Yeterince su içmek bundan dolayı çok önemlidir. Ancak yeterince su içmenin yanı sıra, suyu nasıl içtiğimiz de aynı öneme sahiptir.

Su oturarak içilmeli
İnsan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insan herhangi bir sıvı içtiğinde, sıvı doğrudan onikiparmak bağırsağına geçer. Oturarak içildiğinde, önce midede birikir, mide asitiyle karışır, mikropları ölür ve sonra onikiparmak bağırsağına geçer.

Su yudum yudum içilmeli
Aniden tek nefeste içilen susuzluğu gidermede etkili olmaz. Yudumlayarak içtiğimizde, hem suyun tadını almış oluruz hem de midede şişkinliğe neden olmaz.
VATA'lar suyu yemeklerden bir saat sonra içmelidir. Bu yiyeceklerin daha iyi sindirimi için faydalıdır.
PITTA'lar yemekle birlikte küçük yudumlarla su içebilirler. Bu sindirimin erken başlaması için faydalıdır.
KAPHA'lar yemeklerden önce su içmelidirler. Böylece midelerinde doluluk hissi yaşayacaklar ve fazla yemek yiyemediklerinden, kilo kaybetmelerine yardımcı olacaktır.

Su oda sıcaklığında, hatta ılık içilmeli
Ilık su bedenin doğal serinletme sistemini aktive eder, kan dolaşımında artışa neden olur. Mide asidinin etkilerini azaltır, reflu semptomlarını hafifletir. Besinlerin emilimini artırarak, sindirime destek olur, kilo vermeyi kolaylaştırır. Kabızlığı giderir. Kolestorol seviyesini dengeler.

Su sadece susuzluk hissedildiğinde içilmeli
Ayurveda suyun sadece susuzluk hissedildiğinde içilmesini özellikle vurgular. Her bireyin beden tipi farklıdır ve standart bir formülle içmesi gereken su miktarı hesaplanamaz. Bu miktar, kendimizi çok dolu hissettirmeyen bir miktar olmalıdır. Vücudumuz suya ihtiyaç duyduğunda işaret verir ve bu işaretleri anlamak önemlidir. Örneğin; İdrar koyu sarı renkte ise, vücutta su kaybı olduğunu gösterir. Oldukça açık ve saman rengindeyse vücutta suyun yeterli olduğunu gösterir. Kuru ve çatlamış dudaklar vücudun susuz kaldığının göstergesidir.

Yaz aylarında ve öğleden sonraları daha fazla su tüketilmeli
Yaz ayları ve öğleden sonraki zamanlar PITTA zamanı olarak tanımlanır. Bu zamanlarda vücut ısısını korumak ve dengede tutmak için daha fazla su tüketmek gerekir. İçilen suya limon, nane, rezene tohumu gibi serinletici etki yaratacak maddeler katılabilir.

Uykudan uyanır uyanmaz su içilmeli
Ayurvedaya göre uyanır uyanmaz su içmek sağlık için faydalı bir alışkanlıktır. Sabahları aç karna içilen bir bardak ılık suvücuttaki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olur. Kandaki yağ oranının düşmesine katkı sağlar.

İçme suyu bakır veya gümüş kaplarda bekletilmeli
Ayurveda içme suyunun bakır veya gümüş kaplarda bekletilmesini önerir. Bu şekilde tutulan su vücuttaki üç doshayı da dengeler. Bakır vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan çok sayıda antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ayrıca kanser karşıtı özelliklere de sahiptir. Gümüş kaptaki su, vücuttan serbest radikalleri uzaklaştırma güçüne sahiptir. Ayrıca bağırsaklarda soğutma etkisi yaratır ve sindirim sürecini düzenler.
Bakır veya gümüş kap yoksa, cam su kabı içine bakır veya gümüş kaşık konarak kullanılabilir.

Hepimizin bildiği gibi su olmadan yaşamın sürmesi mümkün değildir. Yeterince su içmek bundan dolayı çok önemlidir. Ancak yeterince su içmenin yanı sıra, suyu nasıl içtiğimiz de aynı öneme sahiptir.

1 Comment

  1. Çok güzel ve yararlı bu yazı için çok teşekkür ediyorum. Daha nice yazıları okumayı iple çekiyorum:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *